10 tips voor een goede Powerpoint presentatie

Veel mensen maken gebruik van Powerpoint ter ondersteuning van hun presentatie. In de video ‘Life after death by Powerpoint’ laat Don McMillan op humoristische wijze zien welke fouten het meest gemaakt worden. Hieronder staan 10 tips om uw Powerpoint presentatie beter te laten overkomen op het publiek.

Tip 1: Teveel informatie op een dia

Te veel informatie op een dia is de meest voorkomende fout bij PowerPoint gebruik. Het nut van PowerPoint bestaat erin ideeën duidelijk over te brengen en de woorden beknopt te ondersteunen. Maar dat wordt moeilijk als de presentatie overladen is met zinnen, cijfers en statistieken. Gebruik nooit meer dan zes opsommingtekens en per regel niet meer dan zes woorden (liever nog minder) en deel uitgebreide cijferinformatie als een apart document uit.

Tip 2: Gebruik zo weinig mogelijk kleuren in de tekst

Bij gebruik van meerdere kleuren gaan toeschouwers zich afvragen waarom dat is en verdwijnt de aandacht. De regel is niet meer dan twee kleuren per dia en niet meer dan drie kleuren per presentatie.

Tip 3: Wees consistent

Gebruik hetzelfde lettertype, -groottes en kleuren door de hele presentatie heen.

Tip 4: Te veel bullets maakt een presentatie voorspelbaar en saai

Wissel daarom ook eens af met steekwoorden verspreid over de dia of in een plaatje.

Tip 5: Liever veel beelden waar u het verhaal bij vertelt dan veel tekst

Mensen zijn visueel ingesteld, beelden kunnen uw verhaal sterk ondersteunen.

Tip 6: Voeg eens een lege powerpointslide toe

Wilt u de aandacht van uw publiek even op uzelf vestigen, omdat u iets belangrijks wilt vertellen of omdat u vragen wilt stellen? Voeg dan eens een zwarte slide toe aan uw powerpointpresentatie. Dit is gewoon een slide met een zwarte achtergrond. Zet ook altijd zo’n slide aan het eind van de presentatie om te voorkomen dat u na de laatste klik terug in het programma Powerpoint komt.

Tip 7: Beperk het gebruik van animaties

Tekstfragmenten die de pagina komen binnenzweven; letters die stuk voor stuk in een titelbalk vallen enz enz. Powerpoint biedt een beed scala aan animatiemogelijkheden. Ga voorzichtig om met het gebruik van animaties. Niet ter zake doende animaties zijn leuk voor een keer (bijvoorbeeld op de openingsdia), maar dodelijk vermoeiend op den duur.

Tip 8: Zorg voor voldoende contrast

Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Vermijd een witte achtergrond met zwarte letters; het publiek kan hier niet lang naar kijken. Wanneer letters en achtergrond bijna dezelfde kleur hebben is de presentatie onleesbaar.

Tip 9: Gebruik een template in uw eigen bedrijfsuitstraling

Maak of laat een template in uw eigen huisstijl maken. Op die manier laat u uw huisstijl terugkomen in de presentatie.

Tip 10: Houd rekening met technische tegenslag

Vraag van te voren na welke apparatuur beschikbaar is, probeer de presentatie vooraf uit, zet een eventuele schermbeveiliging uit, houd afdrukken bij de hand voor het geval de techniek u in de steek laat.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het maken van een mooie template voor Powerpoint of een complete Powerpoint presentatie? Spijker & Co heeft hier veel ervaring mee, wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op via 0344-579181 of info@spijkerenco.nl en wij gaan direct aan de slag voor u.

Checklist Powerpoint presentaties

Zorg dat je goed voorbereid bent voor de presentatie. Vergeet niets met onze checklist!

Je hebt jouw presentatie goed voorbereid, maar ben je niets vergeten? Er moeten veel zaken geregeld worden rond jouw presentatie. Een goede voorbereiding zorgt dat je ontspannen naar je presentatie toe gaat. Daarnaast zijn er ook zaken die ervoor zorgen dat jouw presentatie nog succesvoller wordt. Lees het allemaal in onze checklist, die je hier gratis kunt aanvragen!

We sturen je graag nog meer tips voor bijvoorbeeld het generen van meer leads en omzet, een hogere klanttevredenheid of voor het zorgen van een hogere betrokkenheid van medewerkers. Door deze checklist aan te vragen ontvang je deze automatisch. Wil je onze tips niet ontvangen dan kun je je eenvoudig uitschrijven.